NDSM Energie leden uitgelicht: FEBO!

FEBO al voor een hele lange tijd lid van NDSM Energie. Ondanks dat je bij een fastfoodketen misschien niet meteen denkt aan duurzaamheid, heeft FEBO dit hoog in het vaandel staan. Als pionier in de sector verkochten zij bijvoorbeeld in 2008 al hun vegetarische kroketten!

Daarnaast speelt duurzame energie al langer een rol.Tien jaar geleden hebben NDSM Energie en FEBO samen onderzocht of het mogelijk was zonnepanelen te installeren op de daken van de productiekeuken en het hoofdkantoor op de NDSM-werf. Helaas bleek dit destijds niet haalbaar vanwege de zwakke dakconstructie.

Innovatie en duurzaamheid als drijfveer

FEBO liet zich echter niet ontmoedigen en zette in de tussentijd belangrijke stappen richting verduurzaming. “We hebben kortgeleden alle verlichting in onze productiekeuken en kantoren vervangen door energiezuinige LED-verlichting,” vertelt Dennis de Borst, directeur van FEBO, aan EnergieRegio Noord-Holland. “Ook hebben we kartonnen verpakkingen ingevoerd die plasticvrij zijn en voorzien van het FSC-keurmerk. We kijken voortdurend hoe we onze afvalstromen verder kunnen reduceren. Ons koeltransport is de volgende stap; binnenkort verwelkomen we onze eerste elektrische koelwagen.”

De grootste duurzame sprong voorwaarts kwam eind 2022, toen het mogelijk bleek om zonnepanelen te plaatsen op het dak. Dankzij technologische vooruitgang zijn zonnepanelen en constructies lichter geworden, waardoor het voorheen ‘zwakke dak’ nu wél geschikt was. Dankzij het advies Gemeente Amsterdam, een quick scan door Zoncoalitie, installatie van de zonnepanelen door JansZon, en het aanvragen van subsidie via de SDE++ regeling werden maar liefst 692 zonnepanelen geplaatst.

De resultaten

Deze zonnepanelen leveren FEBO nu indrukwekkende resultaten op. De besparing in energieverbruik zorgt ervoor dat er jaarlijks 128.329,5 kg CO2 minder wordt uitgestoten, wat gelijkstaat aan de CO2-opname van ruim 6.416 bomen. Bovendien is de energiekostenbesparing fors, met een daling van maar liefst 25% in energie-inkoop, waarbij 97% van de opgewekte stroom direct wordt gebruikt in hun productieproces: een koelcel moet natuurlijk altijd aanstaan. De zonnepanelen waren een ingrijpende verandering binnen FEBO, en hebben enorm geholpen om een stap richting duurzaamheid te zetten.

bron: FEBO

Duurzaam ondernemerschap in de praktijk

Naast de energiebesparing is FEBO vastbesloten om verder te investeren in milieuvriendelijke innovaties. Het bedrijf heeft elektrische koelwagens besteld om emissievrij te kunnen leveren binnen milieuzones. Deze wagens worden opgeladen met de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Daarnaast blijft FEBO focussen op afvalreductie, het gebruik van duurzame materialen, en bijvoorbeeld de app ‘TooGoodToGo’, waardoor eten wat overblijft aan het eind van de dag in de snackbars niet weggegooid hoeft te worden.

FEBO is een prachtig voorbeeld van een lid van NDSM Energie: een Amsterdamse ondernemer, gedreven door nieuwsgierigheid naar de toekomst, energie halend uit verandering, en ziet kansen in de energietransitie. Het doel van NDSM Energie is om een lokale gemeenschap te creëren die zich inzet voor een duurzame stad door zelf actie te ondernemen, en om alle Amsterdamse ondernemers te inspireren om deel te nemen aan deze transitie.

Met deze initiatieven toont FEBO aan dat groene bedrijfsvoering niet alleen goed is voor het milieu, maar ook economische voordelen biedt, zoals lagere energiekosten en snellere terugverdientijden van investeringen. Zo draagt het bedrijf actief bij aan een duurzamere toekomst, zowel voor hun eigen bedrijfsvoering als voor de bredere samenleving én het NDSM gebied.

Bekijk hieronder de video gemaakt door EnergieRegio Noord-Holland over het zonnepanelen avontuur van FEBO!

 

 

 

Geschreven door
Lena Gerstmans
Datum
Ander nieuws & updates

Gratis training 'projectleider zon op dak' bij energiecoöperatie Zuiderlicht!

Lokale samenwerking maakt Johan Cruijff ArenA groener dan ooit

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is de Johan Cruijff ArenA een lichtend voorbeeld van groene innovatie. Dankzij de nieuwe superbatterij, de 4.200 zonnepanelen op het dak en burgerwindmolen de Amstelvogel, draaide het stadion tijdens de wedstrijd Ajax-Heerenveen volledig op groene stroom.

Hoe werkt een windmolen eigenlijk?

We zien ze vaak langs de weg of in het landschap, en hopelijk binnenkort aan de Noorder IJplas: grote, indrukwekkende windmolens. Maar hoe werkt zo’n imposante machine eigenlijk? Laten we eens een kijkje nemen in het hart van deze krachtpatsers!

photo of NDSM from above

Word nu lid

  • draag bij aan een duurzamer Amsterdam
  • praat en beslis mee over verduurzaming van Amsterdam
  • word onderdeel van een groep groene koplopers
Bedankt! Je aanvraag is verstuurd.

Je ontvang zo snel mogelijk een iDEAL betaallink van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.