Lokale samenwerking maakt Johan Cruijff ArenA groener dan ooit

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is de Johan Cruijff ArenA een lichtend voorbeeld van groene innovatie. Dankzij de nieuwe superbatterij, de 4.200 zonnepanelen op het dak en burgerwindmolen de Amstelvogel, draaide het stadion tijdens de wedstrijd Ajax-Heerenveen volledig op groene stroom.

De 4.200 zonnepanelen op het dak van de ArenA wekken stroom op, die wordt opgeslagen in twee krachtige batterijen met een gezamenlijke capaciteit van 8,6 Megawattuur. Deze batterijen kunnen genoeg energie leveren om 1,7 miljoen telefoons op te laden of om 20.000 huishoudens een uur van stroom te voorzien. In het Parool spreekt facilitair manager Meindert Slagt van een unicum: “Er zijn wereldwijd zeker andere stadions met een batterij, maar niet van de omvang die wij hebben. Vanwege de ledlampen waarmee de groei van het gras wordt gestimuleerd is het dagelijkse stroomverbruik al niet misselijk, op wedstrijddagen piekt het pas echt. Dan zijn ook zeventig kiosken open, alle frituurpannen gaan aan voor 55.000 man en alle koelingen van Heineken staan op volle toeren te draaien.”

Via de Groendus energiemarktplaats wordt de energie in de batterijen verder aangevuld met duurzame stroom afkomstig van windmolen de Amstelvogel en een lokaal zonnepark. De Amstelvogel is een trotse burgerwindmolen opgericht door energie coöperatie de Windvogel, een van onze partners van de Amsterdam Wind samenwerking.

Wat deze ontwikkeling extra bijzonder maakt, is dat de Johan Cruijff ArenA het grootste stadion van Nederland is én een koploper op het gebied van duurzaamheid. Al sinds 2018 beschikt het stadion over een megabatterij, opgebouwd uit hergebruikte batterijen van elektrische voertuigen. Dankzij een tweede nieuwe superbatterij, zo groot als een zeecontainer, wordt het elektriciteitsnet gestabiliseerd door overtollige energie op te slaan, wat de druk op het net vermindert en de balans helpt behouden. De Johan Cruijff ArenA batterij is het grootste Europese energieopslag in een commercieel gebouw.

Robert van der Hoeven, CEO van Groendus, zegt hierover: "Dankzij de batterijen en onze energiemarktplaats kan de ArenA duurzame zonne- en windenergie direct gebruiken, zelfs wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. Hierdoor draagt de Johan Cruijff ArenA daadwerkelijk bij aan een groenere toekomst." Het stadion streeft ernaar om in 2030 volledig net-positieve evenementen te organiseren.

De Amstelvogel is meer dan alleen een windmolen; het is een symbool van samenwerking en duurzaamheid. Dankzij de energie die het opwekt, is voetballen in de ArenA nog nooit zo groen geweest. We zijn ontzettend trots op deze coöperatie die schone energie levert en  bijdraagt aan een duurzamer Amsterdam. Benieuwd naar de Amstelvogel? Bekijk dan deze video!

We kijken er naar uit om samen onze windmolen aan de Noorder IJplas te realiseren. Zo brengen we stap voor stap een nieuwe wind in de Amsterdamse energievoorziening!

 

Geschreven door
Lena Gerstmans
Datum
Ander nieuws & updates

NDSM Energie leden uitgelicht: FEBO!

FEBO al voor een hele lange tijd lid van NDSM Energie. Ondanks dat je bij een fastfoodketen misschien niet meteen denkt aan duurzaamheid, heeft FEBO dit hoog in het vaandel staan. Als pionier in de sector verkochten zij bijvoorbeeld in 2008 al hun vegetarische kroketten!

Gratis training 'projectleider zon op dak' bij energiecoöperatie Zuiderlicht!

Hoe werkt een windmolen eigenlijk?

We zien ze vaak langs de weg of in het landschap, en hopelijk binnenkort aan de Noorder IJplas: grote, indrukwekkende windmolens. Maar hoe werkt zo’n imposante machine eigenlijk? Laten we eens een kijkje nemen in het hart van deze krachtpatsers!

photo of NDSM from above

Word nu lid

  • draag bij aan een duurzamer Amsterdam
  • praat en beslis mee over verduurzaming van Amsterdam
  • word onderdeel van een groep groene koplopers
Bedankt! Je aanvraag is verstuurd.

Je ontvang zo snel mogelijk een iDEAL betaallink van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.