De NDSM Werf: van succesvolle scheepswerf tot bruisende broedplaats

De NDSM Werf is een bruisend industrieterrein met een rijke geschiedenis.

In de jaren zestig en zeventig, tijdens de hoogtijdagen van de scheepsbouwwerf, werkten er 6000 arbeiders aan passagiersschepen en mammoettankers. In deze tijd was het zelfs de grootste werf van Europa! Rond de jaren tachtig ging de werf failliet door sterke internationale concurrentie, wat resulteerde in een leeg en verloederd terrein. Tegenwoordig is de NDSM Werf een levendige plek vol creativiteit, energie en inspiratie. Het gebied trekt bedrijven aan vanwege de unieke mix van industrieel vastgoed en creatieve bedrijvigheid. Naast creatieve bedrijven worden in het nieuwe stedelijke gebied nu ook woningen gebouwd en ruimtes voor onderwijs.

Naast deze creatieve dynamiek speelt duurzaamheid een cruciale rol in de moderne transformatie van de NDSM Werf. NDSM Energie heeft de ambitie om van de NDSM werf het meest duurzame bedrijven terrein van Nederland te gaan maken. Ons coöperatieve model is zo ingericht dat winsten uit projecten worden gebruikt voor nieuwe duurzame initiatieven. Op deze manier wordt duurzaamheid van iedereen en kan iedereen er van profiteren.

Ga zelf eens op pad en verken de NDSM Werf. Herken jij de volgende duurzame initiatieven in dit gebied en kun je nog nieuwe duurzame ontwikkelingen ontdekken?

Duurzaamheid op de NDSM Werf:

Herbestemming en hergebruik van gebouwen: Een van de meest opvallende aspecten van de NDSM Werf is het hergebruik van oude industriële gebouwen. In plaats van nieuwe constructies te bouwen, worden de bestaande loodsen en scheepswerven omgebouwd tot moderne werkruimtes, ateliers en evenementenlocaties. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe bouwmaterialen en bespaart energie. Tegelijkertijd draagt het bij aan dat bruisende gevoel wat de NDSM werf helemaal uniek maakt.

Damen_Shiprepair_Amsterdam_niron.jpg

Duurzame energie: Hier zie je ons voorbij komen! Verschillende bedrijven en projecten op de NDSM Werf maken gebruik van duurzame energiebronnen. Zonnepanelen op daken van gebouwen voorzien in een groot deel van de energiebehoefte. Veel van onze leden zijn gevestigd op de NDSM werf en hebben succesvol zonnepanelen geplaatst op hun daken. Een bijzonder voorbeeld hiervan is Fiction Factory. Als een van de pioniers legde Fiction Factory al in 2015 de eerste tranche van 350 zonnepanelen neer, waarmee het een voorbeeld werd voor andere leden.

maxresdefault
Zonnepanelen op het dak van Fiction Factory.

Circulaire Economie: Veel van de bedrijven en initiatieven op de NDSM Werf zijn gericht op de circulaire economie. Dit betekent dat materialen en producten zo veel mogelijk worden hergebruikt en gerecycled, wat afval minimaliseert en de levensduur van grondstoffen verlengt. Voorbeelden hiervan zijn meubelmakers die werken met gerecycled hout en kunstenaars die materialen hergebruiken in hun werk.

Duurzame mobiliteit: De bereikbaarheid van de NDSM Werf is duurzaam ingericht. De pontverbinding naar het Centraal Station maakt vanaf 2024 gebruik van vier elektrische boten. Daarnaast zijn er goede fietsverbindingen en voorzieningen, wat het gebruik van auto's vermindert en het gebruiken van de fiets als vervoersmiddel stimuleert! Daarnaast zijn wij als NDSM Energie al een tijdje bezig met het stimuleren van innovatieve vormen van zakelijk elektrische mobiliteit.

IMG_3018_1_-1
Pilot voor zakelijke deelmobiliteit uitgevoerd in 2017 & 2018. De deelnemende leden van NDSM Energie waren mediabedrijf Viacom/MT, consultancybureau Fronteer, drankdistributeur Pernod Ricard en fundraiser Emolife.

Duurzame horeca & festivals: Veel horecagelegenheden op de NDSM Werf zetten in op duurzaamheid. Restaurants zoals Pllek, een van onze leden, serveren biologische en lokaal geproduceerde gerechten en verminderen voedselverspilling. Ga zelf eens een kijkje wagen en geniet van de live muziek en yoga. Naast de vele horeca gelegenheden worden er ook veel duurzame festivals georganiseerd op de NDSM Werf. Bekende voorbeelden hiervan zijn het Over het IJ festival theater festival en DGTL!

Foto door Sabrina Nedjah (Unsplash)

Community Initiatieven: Er zijn verschillende community-initiatieven gericht op duurzaamheid. Workshops en educatieve programma's over milieubewustzijn, duurzame kunstprojecten en groene initiatieven zoals stadslandbouw zorgen voor een bredere betrokkenheid van de gemeenschap bij duurzaamheid. Daarnaast worden er veel exposities gehouden van kunstenaars en creatieve workshops gegeven. Bekijk hier de agenda!

Geschreven door
Lena Gerstmans
Datum
Ander nieuws & updates

Ontmoet Daan Rutten: nieuw bestuurslid bij NDSM Energie

NDSM Energie heeft er twee nieuwe bestuursleden bij! Benieuwd wie dit zijn en wat hun verhaal is? In dit artikel stellen wij jou vast voor aan een van de nieuwe aanwinsten in ons team: Daan Rutten.

Amsterdammers aan het roer van de energietransitie: lokale energiecoöperaties krijgen stevige rol in duurzame toekomst

In een belangrijke stap voor de energietransitie heeft de gemeente Amsterdam besloten om energiegemeenschappen een volwaardige positie te geven naast bedrijven en overheid. Hiermee erkent de stad de kracht van bewonersinitiatieven in het versnellen van de verduurzaming.

Ontmoet Caroline van der Kooi: nieuw bestuurslid bij NDSM Energie

NDSM Energie heeft er twee nieuwe bestuursleden bij! Benieuwd wie dit zijn en wat hun verhaal is? In dit artikel stellen wij jou vast voor aan een van de nieuwe aanwinsten in ons team: Caroline van der Kooi.

photo of NDSM from above

Word nu lid

  • draag bij aan een duurzamer Amsterdam
  • praat en beslis mee over verduurzaming van Amsterdam
  • word onderdeel van een groep groene koplopers
Bedankt! Je aanvraag is verstuurd.

Je ontvang zo snel mogelijk een iDEAL betaallink van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.