In navolging van het item voor de Provinciale Verkiezingen in maart maakte AT5 opnieuw een item over de beoogde windmolens aan de Noorder IJplas.

Wethouder Marieke van Doorninck heeft voorlopig vier plekken aangewezen waar zij mogelijkheden ziet voor het plaatsen van windmolens: Westpoort, tussen de A10 en het Science Park, bij de Gaasperplas en de Noorder IJplas. AT5 gaf ditmaal ook het woord aan een aantal bewoners die niet direct een gat in de lucht springen over de komst van de windmolens. Zij komen met een eigen plan: alleen zonnepanelen.

Bart-Jan van Hilten van NDSM Energie: ‘We hebben nog een groot gat te dichten om klimaatverandering tegen te gaan. Met alleen zonnepanelen komen we er niet. We organiseren meerdere keren per jaar bijeenkomsten om met omwonden in gesprek te gaan over de windmolens. In onze ogen moeten zij mee kunnen profiteren want de wind en de Noorder IJplas is van ons allemaal.’

NDSM Energie is op de hoogte dat een aantal bewoners de windmolens liever niet zien komen, maar de meeste Amsterdammers denken daar toch anders over. Bart-Jan van Hilten: ‘Amsterdam heeft een onderzoek laten uitvoeren en tachtig procent van de inwoners wil meer windmolens binnen de stadsgrenzen.’ Bovendien is een groot gedeelte van de direct omwonenden ook voorstander van de beoogde windplannen.