Behalve windenergie lopen er op de werf veel meer duurzame initiatieven! Steeds meer van onze leden zijn bezig met zonne-energie. Afgelopen maand zijn de 350 nieuwe zonnepanelen op het dak van interieurbouwer Fiction Factory opgeleverd. Daarmee kan het bedrijf voor 30% voorzien in zijn eigen stroom, opgewekt aan het IJ!

Prachtig nieuws: NDSM Energie lid, Fiction Factory heeft sinds deze maand een dak vol zonnepanelen. Opgewekt aan het IJ wordt werkelijkheid! De interieurbouwer is gevestigd in een loods op de NDSM-werf pal naast de windmolen bij de Toetsenbordweg en het dak van de loods is ideaal voor zonnepanelen. NDSM Energie hielp eind 2014 een aantal leden met het aanvragen van SDE+ voor zonne-energieprojecten, met de oplevering van de panelen bij Fiction Factory is de eerste van deze reeks projecten binnen een jaar gerealiseerd.

Fiction-Factory-Zonnepanelen-met-view

Om duurzame koplopers te ondersteunen heeft de Gemeente Amsterdam het Duurzaamheidsfonds opgericht. Hiermee stimuleren ze bewoners en bedrijven die met innovatieve plannen aan de slag gaan om Amsterdam duurzamer te maken. Het Duurzaamheidsfonds is geen subsidie, maar een lening, die een bedrijf als Fiction Factory de mogelijkheid biedt de transitie naar groene energie te maken.

Met behulp van Zon&Co is er een slim zonnestroom systeem ontworpen dat alle mogelijkheden van het dak van de loods benut. Er is er uiteindelijk voor gekozen de zonnepanelen op één in plaats van twee daken te plaatsen. Dit dak wordt optimaal benut door de keuze voor een oost-west opstelling van de panelen.

Er zijn in totaal 350 panelen geplaatst die samen 86.000 kiloWattuur (kWh) per jaar zullen opbrengen, ter vergelijking: een doorsnee huishouden verbruikt jaarlijks circa 3.000 kWh. Hiermee kan Fiction Factory zelf voorzien in ruim 30% van het gehele stroomverbruik. De eigen opwek zal ondermeer gebruikt worden voor de verwarming van het pand, welke werkt via een duurzame elektrische warmtepomp, waarmee warmte en koude worden opgeslagen in de grond.

En de duurzame ambitie is nog lang niet gedoofd!

“Voor volgend jaar staat een verdubbeling van de capaciteit op ons verlanglijstje”

Wil jij ook graag met je bedrijf aan de gang met duurzaamheid? Wij denken graag mee en kunnen je helpen! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Zonnepanelen-Fiction-Factory