Eindelijk windmolens op de NDSM-Werf, vrijdag 27 oktober was het zo ver! Op de Kop van Riemsdijk hebben we vier microwindturbines geplaatst, die samen een lichtinstallatie van stroom voorzien. De lichtinstallatie laat de boodschap “Opgewekt aan het IJ” zien aan alle bezoekers die via de pont de werf komen bezoeken.

Op deze wijze hopen we met een positieve boodschap in de donkere wintermaanden bezoekers en bewoners van Noord te inspireren en te interesseren voor het op duurzame wijze opwekken en gebruiken van energie.

Op deze wijze hopen we met een positieve boodschap in de donkere wintermaanden bezoekers en bewoners van Noord te inspireren en te interesseren voor het op duurzame wijze opwekken en gebruiken van energie.

Kleine stap richting het grotere doel

Met het plaatsen van de kleine windmolens zetten we een kleine stap in de richting van ons grotere doel. Het realiseren van een eigen windpark is voor ons vanaf het begin al prioriteit geweest. Zodat we ondernemers en bewoners van Amsterdam van duurzame, lokaal opgewekte energie kunnen voorzien. Met vier grote windmolens kunnen we genoeg stroom opwekken voor alle 400 bedrijven van de NDSM-werf tot aan de Coentunnel of meer dan 6.000 Amsterdamse huishoudens.

De vergunning voor de kleine molens was, met de hulp van een enthousiaste gemeente, snel rond. Met dit project willen we nogmaals de noodzaak van de energietransitie onder de aandacht brengen, waarbij lokale opwek en gebruik van duurzame energie essentieel is.

Dit project is mogelijk gemaakt door Pllek, Stichting NDSM-werf, Damen Shiprepair en Fronteer, onze partner Eneco en Alliander Urban Wind. Speciale dank gaat uit naar Max Beijneveld (Fronteer), Frits Snijders Blok (Blokwerk), Andric en Bart (P. Meijer Las- en montagewerken) en het team van trainees van Urban Wind, hun hulp, advies en enthousiasme maakten de realisatie van onze eerste windmolens tot een succes. De molens hebben we in bruikleen van Urban Wind, een initiatief van trainees van Alliander, neer kunnen zetten.

Het project is de komende drie maanden tot en met 15 januari te bezichtigen op de Kop van Riemsdijk.

Zie ook de berichtgeving over het project in Het Parool (1-11-2017): https://www.parool.nl/4526828