Na de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart wil de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid ‘vol vooruit’. En alle windenergieprojecten die al in de pijpleiding zitten (17 megawatt in totaal voor Amsterdam) eindelijk gaan realiseren. ‘Met bewoners en bedrijven-coöperaties samen. Coöperaties zijn de beste manier om draagvlak te realiseren bij burgers.’ 

Dit zei van Doorninck maandag op de ‘Avond van windmolens met draagvlak’ georganiseerd door NDSM Energie en Urgenda. Veel provincies hebben afgelopen acht jaar windenergie op land tegen gehouden met vaak als argument dat er landschapsvervuiling zou optreden. In Noord Holland is alleen al zo’n 120 megawatt aan projecten afgewezen. En 20 megawatt is niet eens ingediend, vertelde Marjan Minnesma van Urgenda. Zij riep alle kiezers daarom op de Windkieswijzer in te vullen, een kieswijzer van Urgenda over windenergie op land.

 ‘Opgewekt aan het IJ’ 

Voor voorzitter Martijn Pater van NDSM Energie is Marieke van Doorninck  zijn ‘derde’ wethouder. Ook NDSM Energie is al acht jaar bezig. 

‘Maar laten we de kansen pakken. En de drie windturbines en drie hectare drijvende zonnepanelen van NDSM Energie eindelijk realiseren in de Noorder IJplas. Samen levert dat energie op voor 7.000 huishoudens’, zei Martijn Pater. De locatie Noorder IJplas was ooit een zandwinningslocatie voor de aanleg van de A10 en leent zich heel goed voor het slim combineren van zon- en windenergie. Het ligt ver genoeg van woningen, er is veel omgevingsgeluid en er staan elektriciteitsmasten langs de plas. 

In de toekomst wil de gemeente Amsterdam hier een stadspark van maken, en volgens Martijn Pater kan recreatie prima samen gaan met windturbines en zonnepanelen. De mensen ervaren het van dichtbij en krijgen daarmee veel meer waardering wat er verderop op zee gebeurt.

Wethouder Van Doorninck: ‘Ik ga er vanuit dat na de verkiezingen de rem er af gaat. En de windmolens er komen. Niemand kan achterblijven. Daar is de gemeente Amsterdam zich zeer bewust van.’  

We rijden af op een ravijn

Meteoroloog Reinier van de Berg was nog veel stelliger op deze avond. Volgens hem rijden we onwaarschijnlijk hard op een ravijn af als we niet alles op alles zetten om de CO2 uitstoot af te remmen. Hij ziet het terug in zijn statistieken. De jaren 2000- 2018 staan in de top 15 van warmste jaren in Nederland sinds 1850. Maar statistieken kun je niet waarnemen. Gletsjers die afsterven wel. Van de 90 gletsjers in de Pyreneeën in 1950 zijn er nu nog slechts 3 over.