Eind februari heeft jachtwerf Rhebergen Multihull Yachts op het NDSM terrein 239 zonnepanelen op hun nieuwe loods in gebruik genomen. Rhebergen is lid van het eerste uur bij NDSM Energie en installeerde met hulp van de coöperatie in 2016 al ruim 100 panelen op een van de andere panden van de jachtwerf en nu wordt daar dus meer dan het dubbele aantal aan toegevoegd.

Op de ‘eerste draaidag’ leverden de panelen – ondanks het heiige winterweer – al voldoende stroom voor het verbruik van het gehele pand waar de panelen op liggen. De loods wordt verwarmd door een eerder geïnstalleerde lucht/water warmtepomp en vloerverwarming, die nu dus volledig op zonne-energie kon draaien, evenals alle verlichting en het elektrisch gereedschap van 7 medewerkers.

De verwarming draait nu dus overdag meest op eigen stroom. In de nacht blijft hij afhankelijk van externe voeding door het energiebedrijf. Probleem bij zonne-energie blijft het afstemmen van vraag en aanbod. Rhebergen wil dit in de toekomst verbeteren door het monteren van een groot buffervat met water, van ongeveer 4000 liter. Hierin kan overdag extra energie worden opgeslagen door het (zonne-)elektrisch op te warmen. In de nacht kan dit dan worden benut voor de vloerverwarming van de loods. Voor de stroomvoorziening wordt gekeken naar een buffering met accu’s. In 2022 streeft Rhebergen een gebufferde, energieneutrale energievoorziening te hebben.

De panelen zijn deels gefinancierd met een vriendelijke lening van het Amsterdams Duurzaamheids Fonds, daarnaast is een SDE-subsidie afgegeven.