Maandag 12 oktober was de meest recente vergadering van de Provinciale Staten. Naast voorzitter Martijn Pater brak ook Oep Schilling – de ondernemer achter interieurbouwbedrijf Fiction Factory – een lans voor windmolens op de NDSM-Werf: “Gaaf als mijn slijptol straks op mijn eigen windenergie draait!”

OepSchillingPSNHVergaderingOp een drukbezochte vergadering waren  vanaf de NDSM-Werf ook Jasper Helmer van Café Noorderlicht, Joan Kramer, onze stagiair Nicolien van Aalderen en Keijen van Eijk afgereisd naar Haarlem. De insprekers kregen ieder drie minuten om hun verhaal te doen. Oep vertelde de Statenleden over zijn duurzame praktijken, waarom hij lid van NDSM Energie is en waarom hij graag windmolens op de NDSM-Werf ziet: “Het waait aan het IJ altijd als de klere en wat is er nou mooier dan dat straks alle mensen die op het industrieterrein werken langs de molen fietsen en denken: ‘op die energie kan ik straks mijn slijptolletje laten draaien’?

Op de agenda stond een windpark vlakbij Medemblik, waar veel omwonenden tegen zijn. De verantwoordelijke Gedeputeerde Ralph de Vries (D66) werd het vuur behoorlijk aan de schenen gelegd door Statenleden van onder andere VVD en D66. Het was een spannende vergadering waarin de Statenleden aangaven dat wat hen betreft draagvlak van doorslaggevend belang gaat zijn bij de uiteindelijke keuze. De Amsterdamse haven en het NDSM-terrein werden daarbij als betere opties gezien dan de geplande parken in West-Friesland. Het is aan ons om deze gedachten kracht bij te zetten.