Schitterend nieuws! Bij scheepsbouwer Rhebergen Multihull Yachts zijn deze week zonnepanelen geïnstalleerd. Rhebergen kan nu 40% van zijn eigen energie zelf duurzaam opwekken en slaagde er afgelopen jaar al in zijn stroomverbruik terug te dringen met een indrukwekkende 30%. En het mooie is: zijn eigen klanten hielpen hem erbij! 

Nadat eind 2015 interieurbouwer Fiction Factory al over ging op zonne-energie, was afgelopen week ook scheepswerf Rhebergen Multihull Yachts aan de beurt. Een zonnige start van 2016 dus, want vorige week zijn er op het dak van het kantoor van de scheepsbouwer op het NDSM-terrein 106 zonnepanelen geïnstalleerd door (kersvers) NDSM Energie-lid Zon&Co.

Deze Solar World Sunmodule plus SW270 mono panelen kunnen samen tot maximaal 27.000 kWh aan stroom leveren per jaar. In de praktijk zal dit voor de werf iets minder worden omdat het terrein vol staat met boten (en masten), die een schaduw op de panelen kunnen veroorzaken. Rhebergen hoopt met de nieuwe panelen uiteindelijk rond de 40% van zijn eigen energie op te wekken!

Rhebergen kan nu 40% van zijn eigen energie zelf duurzaam opwekken en schroefde het afgelopen jaar zijn stroomverbruik met bijna een derde terug door de installatie van LED-verlichting.

ZonRhebergen2              ZonRhebergen

Meer eigen stroom, minder verbruik

Behalve het zelf opwekken van verse stroom van eigen dak is Rhebergen er ook in geslaagd zijn energieverbruik flink terug te dringen door slimme en eenvoudige besparingsmaatregelen. Zo is het bedrijf begin 2015 volledig overgestapt op LED-verlichting. In 2014 had Rhebergen nog een stroomverbruik van ruim 90.000 kWh, maar in 2015 verwachten ze nog maar slechts 60.000 tot 70.000 kWh te hebben gebruikt. Door deze besparingsmaatregel is het verbruik dus maar liefst 30% teruggeschroefd!

Geld groen wassen: Crowdfunding met klanten

De investering heeft Rhebergen kunnen doen mede dankzij het iniatief geldGROENwassen. Bij geldGROENwassen kunnen klanten mee investeren in de duurzame investering van een bedrijf. In ruil voor hun investering krijgen ze dan tegoedbonnen om bij dit bedrijf te gebruiken. Op deze manier kan de ondernemer een groene investering doen, zonder een lening bij de bank te hoeven afsluiten, en blijven klanten aan het bedrijf gebonden.

Maar ook voor de klant is het voordelig: de tegoedbonnen worden aan de klant met rente terugbetaald (en de klant krijgt dus meer bonnen dan hij heeft geïnvesteerd). Zo kunnen bedrijf en klant een investering doen die voor beiden financieel interessant is, en duurzaam bovendien.

De LED-verlichtingen op de scheepswerf Rhebergen zijn voor 80% gefinancierd via dit principe en de zonnepanelen voor bijna 50%.

Duurzaamheidsfonds

Naast initiatieven als geldGROENwassen kunnen bedrijven ook een het duurzaamheidsfonds aanvragen voor zonne-energie projecten. Om duurzame koplopers te ondersteunen heeft de Gemeente Amsterdam het Duurzaamheidsfonds opgericht. Hiermee stimuleren ze bewoners en bedrijven die met innovatieve plannen aan de slag gaan om Amsterdam duurzamer te maken. Het Duurzaamheidsfonds is geen subsidie, maar een lening, die een bedrijven de mogelijkheid biedt de transitie naar groene energie te maken.

Wil jij met je bedrijf ook graag aan de slag met zonnepanelen, of andere verduurzamingsmaatregelen? Neem contact met ons op, we helpen je graag de verschillende opties te verkennen.

KraanRhebergen              Zonnepanelen Rhebergen